Otthonfelújítási Támogatás – Értékhatárnövelést javasol a napelemes szakma

Otthonfelújítási Támogatás – Értékhatárnövelést javasol a napelemes szakma

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter még tavaly novemberben meghirdette az Otthonfelújítási támogatás programot, amely 2021. január 1-vel el is indult.

Ez a program napelemes rendszerek telepítését és cseréjét is lehetővé teszi, így ennek sok család és napelemekkel foglalkozó cég is megörülhetett. Az öröm nem tartott sokáig, mivel a későbbiekben pontosításra került a napelemekre vonatkozó értékhatár, ami bizonyos esetekben lehetetlen kihívások elé állítja a piacot. Ennek okán fellépett a napelemes szakma és módosítási javaslatot nyújtott be a minisztérium felé.

Tudni érdemes, hogy a napelemes rendszerek telepítésére, illetve cseréjére vonatkozóan a számlákon feltűntetett anyagköltség és kapcsolódó munkadíj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp-es értéket. Ez az értékhatár pedig olyan alacsony, amire az elmúlt évek során még sosem volt példa. Ezzel a napelemes iparágnak az a fő problémája, hogy csak alacsonyabb műszaki tartalmú és rövidebb garanciaidejű rendszerek vásárlását teszi lehetővé a lakosság számára. Ez pedig egyértelműen nem szolgálja a támogatandó családok érdekeit!

Érdemes szót ejteni arról, hogy a korábbi 0%-os MFB hitelkonstrukció keretében épített napelemes rendszerekre is 450 000 Ft/kWp-es érték volt megszabva, viszont az nettóban került megszabásra. Így a napelemes szakma okkal emeli meg a hangját!

A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség éppen ezért tett javaslatot a minisztérium felé a megszabott bruttó érték nettóra történő módosítására. Ezzel a technikai jellegű változtatással magas műszaki tartamú és hosszabb garanciaidejű napelemes rendszerek telepítésére is lehetőség nyílna.

Amennyiben az Otthonteremtési támogatással kapcsolatban segítségre szorul, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!