Napelem telepítésére érkezik támogatás a családok számára

Napelem telepítésére érkezik támogatás a családok számára

Családok számára érkezik vissza nem térítendő támogatás napelem rendszer telepítésére és fűtéskorszerűsítésre!

A minap újabb részletek derültek ki a 2020 őszén Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter által meghirdetett napelemes Európai Uniós támogatással kapcsolatban.

Az eddig ismert részletek szerint 87 000 család kaphat vissza nem térítendő támogatást a 2021. nyarától elérhető pályázat során napelemes rendszer kialakítására.

A kedvezményezettek jelentősebb része, 70 000 támogatott csak napelemet 17 000 pedig napelemet és fűtési rendszert is korszerűsíthet.

Utóbbira azért is szükség van, mert az idei évi légszennyezettségi adatok is rámutattak arra, hogy beavatkozást igényelnek a hazai állapotok. A támogatási konstrukció eddigi ismeretében az alábbi lehetőségek vázolhatók fel:

  • háztartási méretű napelemes rendszer (HMKE) telepítése háztartási energiafogyasztás kielégítésére (nagyjából 3-4 kW),
  • hűtő-fűtő klímaberendezés és/vagy elektromos fűtőpanelekkel, infrafűtés, valamint annak és a háztartás áramellátását biztosító napelemes rendszer telepítése,
  • villanykazán és annak fogyasztását figyelembe vevő napelemes rendszer telepítése,
  • hőszivattyú és annak működtetését is ellátó napelemes rendszer telepítése,
  • a fent felsorolt rendszerek kiegészülve HMV-tárolóval (háztartási meleg víz).

Bár a program pontos keretösszege még nem ismert Steiner Attila, Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy ez a pályázati lehetőség az uniós helyreállítási alap egyik legnagyobb programja lesz.

A tervezett szabad forrás mértéke valószínűleg több tízmilliárd forint nagyságrendű lesz.

Még vannak nem tisztázott feltételek a lakossági pályázattal kapcsolatban, melyek az elkövetkezendő időszakban kerülnek kidolgozásra.

Azt viszont már lehet tudni, hogy szociális alapon kerül meghatározásra a támogatási intenzitás. Ez azt jelenti, hogy vélhetően nem lesz egységes a támogatási feltételrendszer a fejlettebb és elmaradottabb régiókban élő lakosok esetében.

Korábbi értelmezés szerint 30-40%-os támogatási intenzitást tűztek ki, de a friss információk szerint az érték ezt meg fogja haladni.

Azt viszont már biztosan tudjuk, hogy a támogatással létrehozott napelemes rendszerek esetében csak és kizárólag bruttó elszámolással lehet a hálózati szolgáltatóval szerződést kötni.  Ennek részleteit sem ismerjük még, de az ITM célja, hogy a programmal az átlagos családok áramszámlája lefeleződjön.

Továbbá azt is tudjuk már, hogy Magyarország stratégiai célja, hogy 2035-re legalább 200 000 háztartás rendelkezzen már átlagosan 4 kW teljesítményű napelemes rendszerrel.

A fent részletezett állami támogatással jelentősen a napelemes rendszerbe fektetett önerő megtérülési ideje jelentősen csökkenni fog, ezért a családok várhatóan bátrabban fognak belevágni a megújuló energiába történő befektetésbe.

Amennyiben érdekli a fenti lehetőség, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén. A pályázati kérelmek benyújtásának pontos időszaka jelenleg még nem ismert, azonban a várható nagy érdeklődésre tekintettel célszerű már most foglalkozni a lehetőséggel és szakmai kezekbe adni annak ügyintézését.

Az FBQ Consulting megújuló energiát termelő és más kapcsolódó rendszerek, valamint szolgáltatások terén nagy tapasztalattal és kiterjedt szakmai partneri kapcsolattal rendelkezik. Csapatunk ezért nem csak a pályázati kérelmek, de a megfelelő szakértelemmel rendelkező és megbízható kivitelező kiválasztásában is segítséget tudunk nyújtani.

Amennyiben vállalkozásának energetikai fejlesztése érdekli, akkor ajánljuk figyelmébe a GINOP-4.1.4. kódszámon március és június hónapban megnyíló pályázati lehetőségre, amelyről bővebben itt olvashat.

Pályázatírási munkákra pénzvisszafizetési garanciát vállalunk!

A ránk bízott munkát mi magunk végezzük el és nem adjuk alvállalkozásba, ezáltal garantálni tudjuk az általunk nyújtott magas színvonalú, gyors és rugalmas szolgáltatást. Rólunk bővebben itt olvashat!