Érkezik a magyar nemzeti ESG-kerettörvény

Érkezik a magyar nemzeti ESG-kerettörvény

A fenntartható finanszírozást és a standardizált vállalati felelősségvállalást ösztönző törvényjavaslat benyújtását társadalmi és szakmai véleményezés előzi meg.

Az #ESG szempontokra fókuszáló törvényjavaslat az elmúlt időszakban az Európai Unió által alkotott jogszabályokra épül, amelyek célja a standardizált környezetvédelmi, társadalmi és szociális szempontokat érvényesíteni a gazdaságban.

De miért lényeges egy vállalat ESG teljesítménye

🔵 Az ESG (Environmental, Social, Governance) szempontoknak a vállalati működésbe való integrálása egyre nagyobb jelentőséget kap a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférésben és nagy hatással van a vállalatok versenyképességére.

🔵 A standardizálás célja, hogy a vállalatok összehasonlíthatók legyenek az ESG-teljesítményük alapján mind a piaci szereplők, mind pedig a fogyasztók számára.

Az EU új vállalati fenntarthatósági irányelve, a #CSRD 2023. január 05. napján lépett hatályba, amelyet az #EFRAG által kialakított standardok követnek. Az ESG szempontok egységesítését szolgáló #ESRS (Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabvány) standardok első csomagját az EU 2023.07.31. napján fogadta el, amelyeket a CSRD hatálya alá tartozó valamennyi vállalatnak alkalmaznia kell.

Az első csomag 12 db standardot tartalmaz:

2️⃣ db Átfogó, általános jelentéstételi standardok (ESRS 1-2)
🔟 db téma-specifikus jelentéstételi standard (ESRS E1-E5; S1-S4; G1)

Vállalati fenntarthatósági témákat érintő szolgáltatásunkról itt>> olvashat bővebben.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20231031/esg-torvenyt-keszit-a-kormany-tarsadalmi-vita-jon-648949