Érkezik a magyar nemzeti ESG-kerettörvény
Érkezik a magyar nemzeti ESG-kerettörvény
A fenntartható finanszírozást és a standardizált vállalati felelősségvállalást ösztönző törvényjavaslat benyújtását társadalmi és szakmai véleményezés előzi meg.
Az #ESG szempontokra fókuszáló törvényjavaslat az elmúlt időszakban az Európai Unió által alkotott jogszabályokra épül, amelyek célja a standardizált környezetvédelmi, társadalmi és szociális szempontokat érvényesíteni a gazdaságban.
De miért lényeges egy vállalat ESG teljesítménye?
  • Az ESG (Environmental, Social, Governance) szempontoknak a vállalati működésbe való integrálása egyre nagyobb jelentőséget kap a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférésben és nagy hatással van a vállalatok versenyképességére.
  • A standardizálás célja, hogy a vállalatok összehasonlíthatók legyenek az ESG teljesítményük alapján mind a piaci szereplők, mind pedig a fogyasztók számára.
Az EU új vállalati fenntarthatósági irányelve, a #CSRD 2023. január 05. napján lépett hatályba, amelyet az #EFRAG által kialakított standardok követnek. Az ESG szempontok egységesítését szolgáló #ESRS (Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabvány) standardok első csomagját az EU 2023.07.31. napján fogadta el, amelyeket a CSRD hatálya alá tartozó valamennyi vállalatnak alkalmaznia kell.
Az első csomag 12 db standardot tartalmaz:

2 db Átfogó, általános jelentéstételi standardok (ESRS 1-2)

10 db Téma-specifikus jelentéstételi standard (ESRS E1-E5; S1-S4; G1)
Vállalati fenntarthatósági témákat érintő szolgáltatásunkról az ESG Tanácsadás oldalunkon olvashat bővebben.

Forrás: Portfolio