Újra elérhető a felértékelési adókedvezmény!
Újra elérhető a felértékelési adókedvezmény!

Ismét elérhető a bizalmi vagyonkezelés egyik legnépszerűbb adóelőnye

A nyári adócsomag szigorított, az őszi adócsomag ismét könnyített, így visszatért a bizalmi vagyonkezelési konstrukció egyik legkedveltebb adóelőnye.
Bár a 2023.09.12. napján hatályba lépett adócsomag eredményeként egy rövid időre megszűnt a bizalmi vagyonkezelésből származó felértékelési adókedvezményt, a 2024. január 1. napján hatályba lépett új adócsomag ismét lehetővé tette a bizalmi vagyonkezelés egyik legnépszerűbb adóelőnyét.

De mi is az a felértékelési adókedvezmény?

Amikor egy cégtulajdonos értékesíteni kívánja a hosszú évek-évtizedek alatt felépített cégének a tulajdonrészét, akkor szinte biztos, hogy az értékesítés után, az árfolyamnyereségből adódóan jelentős összegű adót kell fizetnie. Mivel a cég bekerülési értéke jellemzően alacsonyabb, mint az értékesítés során kialkudott vételár, ezért az eladónak az így elért árfolyamnyereség után 15% SZJA-t és – a felső korlát erejéig – 13% SZOCHO-t kell fizetnie.
A bizalmi vagyonkezelési konstrukció azonban ezt az értékesítést akár teljesen adómentessé teheti azáltal, hogy az üzletrészt a vagyonrendelést megelőzően piaci árra felértékelik. A vagyonkezelő nyilvántartásába a vagyon ily módon ezen a felértékelt piaci áron kerül be, így egy későbbi értékesítés során ezt az értéket lehetett alapul venni bekerülési értékként, jelentős adóelőnyt elérve.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A korábbi szabályok szerint, ha a vagyonrendelő a 3 millió forintos törzstőke értéken nyilvántartott, de időközben 1 milliárd forintos piaci értékre növelt társaságot valós piaci értéken adta vagyonkezelésbe, majd 1 milliárd forintért értékesítette, akkor ez után nem kellett adót fizetnie, mivel induló tőkeként a vagyonkezelőnél 1 milliárd forint piaci értéken volt nyilvántartva.
Ezt a „kiskaput” szüntette meg a 2023 nyarán elfogadott adócsomag azzal, hogy a felértékelésre bemeneti adóztatást vezetett be, így a szerzési érték és a piaci érték közötti felértékelés után már a vagyonrendelés során meg kellett fizetni az adót.
Ez az állapot azonban nem maradt fenn sokáig, egy újabb adótörvény módosítás eredményeként 2024. január 01. napjától ismét elérhető a felértékelésből származó adóelőny, néhány egyszerű feltétellel.

Mi változott 2024. január 01-től, milyen feltétellel érhető el a felértékelési adókedvezmény?

A hatályba lépett adócsomag a korábbi bemeneti adózás helyett kimeneti adózást vezetett be, ami azt jelenti, hogy a vagyonrendeléskor a felértékelés után nem keletkezik adófizetési kötelezettsége a vagyonrendelőnek, az adót az induló tőke terhére, magánszemély kedvezményezett részére történő kifizetés során kell megfizetni, kivéve ha…
A kimeneti adóztatás részletszabályait az osztalékadóztatás szabályainak a mintájára dolgozták ki, ami azt jelenti, hogy az adót csak a felértékeléstől számított 5 éven belüli kifizetések esetén kell megfizetni.
A jelenlegi adószabályok értelmében tehát a felértékeléstől számított 5 éven túli kifizetés esetén ismét elérhető a felértékelési adóelőny, a vagyon azonban a vagyonrendelésben eddig is mozoghat: értékesíthető és helyében más vagyonelem helyezhető.
A cégtulajdonosoknak tehát érdemes elgondolkodniuk vagyonrendelés esetén, hogy az üzletrészüket piaci értékre felértékeljék független szakértő által, mivel 5 éven túli vagyonkiadás esetén – amely időszakban a vagyon „mozoghat”, vagyis el lehet adni és más léphet a helyébe – ugyanúgy adómentes lesz, mint korábban volt, jelentős adókedvezményt elérve ezzel.

Na de mennyit ér az üzletrész piaci alapon?

Természetesen a felértékelést nem lehet szabadon elvégezni, külső, független szakértő által alá is kell támasztani, hogy mennyi a Kft. valós piaci értéke, ami a bizalmi vagyonkezelési konstrukció kialakítása során a nyilvántartásba induló tőkeként szerepeltetve lesz.

Fontos, hogy a felértékelést szakember csinálja, a nemzetközi standardokat alkalmazva, hogy adott esetben az adóhatóság előtt is védhető legyen a felértékelés eredménye.

Az FBQ Consulting magas szakértelemmel és széleskörű gyakorlati tapasztalattal foglalkozik cégek, vagy üzletrészek értékelésével. Cégértékelési szolgáltatásunkról bővebben itt olvashat>>

cropped-FBQ-profilkep-03.jpg